In de vele decennia sinds de oprichting als fietsenrijdersbond wist het een gezaghebbende reputatie op te bouwen op het gebied van rijden, reizen, zeilen en recreatie. Is het dat nog altijd? Is de ANWB voor de nieuwe generatie van vandaag nog wat de ANWB altijd is geweest?
Kijken we puur van buitenaf naar het beeld van de ANWB dat we op diverse platforms tegenkomen, dan zien we veel How en What, maar blijkt het wat zoeken naar de Why in missie en visie.
‘Laten we gaan’ is een thematiek die inmiddels in een aantal TV commercials naar buiten gebracht is. De vertaling die inspeelt op de opkomst van private leasing werd al meer dan een miljoen keer bekeken op YouTube. Als campagne is het licht van toon, vrolijk en bouwt ze voort op de onderliggende betrouwbaarheid van de ANWB. De commercials kunnen zich veroorloven weinig nadruk op branding te leggen. Dat brengt het risico met zich mee dat de films inhoudelijk te generiek kunnen geworden – vakantiesfeer is nu eenmaal geen exclusief ANWB domein. De thematiek doet recht aan de missie zoals die er nu is. Ze wil onbezorgdheid uitstralen en dat lukt. Toch blijft het jammer dat het unieke van de ANWB geen deel uitmaakt van de communicatie.
De kern van de ANWB – die ongekende 4,5 miljoen leden – is zo sterk dat je zou verwachten dat het een altijd dragende basis zou vormen voor welke boodschap dan ook. ‘Laten we gaan’ zou daar een uitstekende vertaling van kunnen blijven, omdat alle ruimte biedt om een ANWB verhaal uit te dragen dat duidelijk maakt hoe betekenisvol het werk is en hoe waardevol de leden met elkaar zijn. Het werkelijk unieke karakter van de ANWB is de kracht van de ANWB Community, in al die tientallen jaren opgebouwd en bij elkaar een onuitputtelijke bron van verhalen, ervaringen, anekdotes, belevenissen, emoties en oplossingen. Het moet mogelijk zijn om daar een lange termijn campagne op te bouwen die de betekenis van merk en bedrijf ANWB de invulling en body geeft die het feitelijk verdient.
Op social media is de ANWB sterk en nuttig aanwezig. Opvallend is dat op Facebook de missie waarnaar het op de website nogal zoeken was wel direct zichtbaar is. Hier toont het zich een actieve raadgever op het gebied van mobiliteit zowel als inspirator op het gebied van recreatie en vrijetijdsbesteding. Zowel op Facebook als op Twitter laat ANWB zich continue zien en horen met tips en advies voor de burger als weggebruiker en recreant. De How en What van de ANWB laat zich hier in volle omvang zien, via meerdere Twitter accounts; een schoolvoorbeeld van nuttig social media gebruik van een dienstbare organisatie.
Ook op YouTube zorgt de ANWB voortdurend voor interessante en bruikbare kennisdeling, ook hier weer in de volle breedte van het aanbod, van technische tips & tricks voor de automobilist tot de vraag welke ski’s voor wie het best geschikt zijn, enzovoort. De video’s worden gemiddeld genomen niet door heel veel mensen bekeken, wat kan duiden op net wat te weinig actieve aankondiging op het moment van verschijnen. Dat is mogelijk een punt van aandacht, want juist hier laat de waarde van de ANWB als ‘alleskenner’ op het gebied van mobiliteit en vrije tijd zich goed zien en voegt het waarde en betekenis toe aan haar verhaal.
Heel leuk is de aanwezigheid van de ANWB op Pinterest. Helaas nog beperkt tot weinig volgers, maar de pins die er zijn geven een enorm veelzijdig en dynamisch beeld van het mobiele en vrije tijdsleven van ANWB leden. Hier zowel als op Instagram is de enorme potentie zichtbaar van wat de ANWB leden kunnen betekenen in termen van storytelling (customer generated content).
De ANWB houdt zich actief bezig met haar leden en stelt zich overal zeer uitnodigend op. Er zijn inmiddels 100.000 gebruikers binnen de ANWB Community, een initiatief van de ANWB dat ongetwijfeld als doelstelling heeft de leden meer bij het werk en het merk van de ANWB te betrekken. Via de websitepagina zijn er diverse mogelijkheden om deel te nemen en kennis en ervaringen te delen met de ANWB zowel als andere leden.
Dat is zoals het zou moeten in deze tijd van social mediagebruik. Het belang van sympathisanten, fans, supporters en ook ambassadeurs neemt hand over hand toe. Ook dit is een consequentie van een samenleving waarin mensen in staat zijn – en bereid –hun leven te delen met iedereen die er belangstelling voor heeft.
Een organisatie als de ANWB heeft de mogelijkheid voor het grijpen om daar op eigen unieke wijze gebruik van te maken. Een reservoir van 4,5 miljoen leden biedt unieke kansen om een actieve fanbase te realiseren, waarin echte fans tot ambassadeur kunnen uitgroeien. Een ANWB Community is een onuitputtelijke bron van content zowel als een manier om grote groepen mensen te mobiliseren voor allerlei maatschappelijke doeleinden die verband houden met mobiliteit en vrije tijd. Dit is de tijd waarin verbinden een belangrijke rol speelt en weinig organisaties die dat beter in praktijk zouden kunnen brengen dan de ANWB. Wat dan ook opvalt is dat er als zodanig nog geen centrale, overkoepelende samenbrengende app is, die erop gericht is alle leden die dat willen bij elkaar te brengen.
Wel beschikt de ANWB over een veelheid aan apps voor allerlei individuele doeleinden, waarvan ook goed gebruik wordt gemaakt. Het kan zijn dat gezien de hoeveelheid leden een enkele ‘regie- en community app’ technisch gezien lastig is of teveel mankracht, aandacht en onderhoud vergt. Toch zou ook dit het overwegen waard kunnen zijn omdat het de ANWB de kans biedt het beste uit haar leden te halen en zichzelf meer dan nu al onder haar leden te mengen, dialogen aan te gaan, interactief meningen te peilen, enzovoort.
Wilt u nu gelijk aan de slag met corporate storytelling? U kunt beginnen met eens een kijkje te nemen op onze websites storytellingpeople.nl, corporatestory.nl en voor employee engagement zie storytellingpeople.com. Of kiest u er liever voor meteen de diepte in te gaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Alles weten over corporate story en corporate storytelling? Download de Storytelling People App in de App Store of bij Google Play.
Storytelling People gelooft in de corporate story als primair communicatiemiddel om mensen te verbinden. Wij brengen dat kernverhaal tot leven met storytelling verhalen, programma’s, workshops, campagnes en onze OneStory® App.
Storytelling People
Karstraat 38
5301 BR Zaltbommel
T 0418-841957
E info@storytellingpeople.nl
Corporate storyteling maakt het abstracte bedrijfsverhaal toegankelijk in verhalen van en voor mensen.